Persberichten

Persberichten

Moederstad in de pers !

Hen nieuwsblad 18/10/2018

Poëziebundel Steven van de Putte (42) bezingt “mooiheid van gemeenten langs de Leie”

DEINZE –Deinzenaar Steven Van de Putte (1976) debuteert op zaterdag 20 oktober met de poëziebundel ‘Moederstad’. In de bundel staan een reeks gedichten die een ode zijn aan de Leiestreek.

Steven volgde de opleiding literaire creatie aan de KADE, publiceerde eerder al gedichten en maakt deel uit van het dichterscollectief DéCéDé. De auteur staat tevens bekend als organisator in Deinse cultuurmiddens. En tot eind dit jaar is hij nog gemeenteraadslid in Deinze.

Tussen 1997 en 2015 was hij actief bij Theatergroep Vooruit en de vzw Cultuurschok. Als voorzitter van die organisatie pakte hij drie keer uit met het kunstfestival Zijspoor in het station van Deinze. “Daarna begon het stilaan te kriebelen om zelf artistieke creaties te maken”, vertelt Steven.

Fusiegedicht

“Bij DéCéDé vond ik een forum en een publiek voor mijn poëzie. Ik kreeg ook veel steun van de twee stadsdichters. Een mijlpaal voor mij was het fusiegedicht. Ik mocht dit voordragen in de gemeenteraad in december vorig jaar als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. De positieve reacties gaven me vertrouwen. Begin dit jaar trok ik mijn stoute schoenen aan en stuurde een manuscript naar de Scriptomanen. Hun snelle positieve reactie was voor mij een complete verrassing. Nu is het zover en breng ik ‘Moederstad’ uit.”

“De titel dekt meerdere ladingen”, vervolgt Steven. “Als gewezen ondervoorzitter van Toerisme Leiestreek raakte ik gefascineerd door de schoonheid van de 28 Oost- en West-Vlaamse steden en gemeenten die zich door de ‘golden river’ met elkaar verbonden weten.”

Inspiratiebronnen

“De Leiestreekgedichten in deze debuutbundel zijn de vrucht van een kleurrijke ontdekkingsreis. Een toevallige wandeling, een krantenartikel, een citytrip. De meest uiteenlopende inspiratiebronnen liggen aan de basis. Met ‘Moederstad’ in de hand kan de lezer een heuse poëzieroute volgen door de moederstad Gent, door de vaderstad Deinze en de andere dorpen en steden aan de Leie. Zo passeren in de ongeveer 60 Leiestreekgedichten nog Sint-Martens-Latem, Zulte, Waregem, Roeselare, Wervik en Kortrijk de poëtische revue. Het is als het ware een levend poëzieproject. Opgaan in een stad is immers ook opgaan in mensen.”

“Wat ik verdien aan de bundel schenk ik integraal aan ‘Move to Serve’, een organisatie die via sportevenementen en uitdagingen fondsen verzamelt voor gezondheidsprojecten. “

Fotoreportages

“Samen met de uitgeverij creëer ik een poëtische totaalbeleving in de streek. Zo kun je op de website Moederstad.be gedichten in podcast beluisteren en fotoreportages bekijken die aan de gedichten verbonden zijn, zoals van Hilda Careel over de Kouter in Gent. Later in het najaar komt er nog een digital story telling-project met digitale wandelingen in Deinze en Gent.”

De bundel kost 20 euro en is te verkrijgen in de boekhandel. Info: www.moederstad.be Reserveren voor de voorstelling kan via moederstad@inter-actief.be

Bron: John De Vlieger